Mart Rienstra over fatsoen in zakendoen

Magazines | Utrecht Business Nr 1 - 2016 | Lees volledige uitgave online

column

Mart Rienstra

Fatsoen in zakendoen

Dat fatsoensnormen in onze samenleving achteruit hollen, werd recent weer eens onderstreept door alle ophef rondom discriminerende en kwetsende berichten op Twitter en Facebook. Ik vind het onbegrijpelijk dat je zomaar anderen anoniem beledigt. Maar ach, dat is wereld van social media. In de echte wereld doen we dit niet. Toch?

Ik vrees dat ik die mening moet herzien. Ook “fatsoenlijk ondernemen” lijkt wel een uitzondering te worden. Als ik luister naar de verhalen uit mijn omgeving – en mijn eigen ervaringen daarbij optel – staat zakendoen steeds vaker gelijk aan afspraken niet nakomen, te laat of nooit reageren, valse beloftes doen en wanbetalen.

Ik ben van de oude stempel; ik geloof mensen op hun woord. Ondernemen is primair een kwestie van vertrouwen. Je weet immers niet alles en daarom stel je vertrouwen in deskundigen. Dus ga je af op het advies van accountant, autoleasebedrijf en webdesigner. Zij doen dat tenslotte ook bij jou, als ze een tekst of training willen.

Maar is dat vertrouwen terecht als je hoort dat een bevriende kindertherapeut voor duizenden euro’s het schip is ingegaan omdat ze niet meteen wist wat webhosting was? Of als een collega na afloop van een training woorden krijgt met een cursist omdat deze geen certificaat ontvangt? Of dat je zelf een bedrijf een vrijblijvend voorstel doet met een concepttekst en er bij toeval achter komt dat deze bijna letterlijk is gebruikt voor een nieuwe website? En als je daar iets van zegt, je dan meteen de wind van voren krijgt…

Maar geef jij zelf wel het goede voorbeeld, hoor ik u denken. Kom jij je afspraken na? Sta jij iedereen netjes, correct en op tijd te woord? Werk jij transparant? Absoluut, zeg ik meteen. Maar ik ga er wel kritisch over nadenken. Want ik ben niet Roomser dan de Paus. Overigens; die man lijkt mij nou net wel te vertrouwen.

ADVERTEERDERSINDEX

naam pagina

2 in beweging 51

BAL Media 6

Van Benthem & Keulen 6

Bison Offices 38

Engeltherm bijlage

De Hoefslag 41

IJsselstreek Zakelijk 38

Juliana 40

Kontakt der Kontinenten 40

Marienhof Amersfoort 41

Van Oord 52

Oud London 40

PINC 2

Van den Pol 14, 38

Rabobank Utrecht 20

Rederij Schuttevaer 25

UniePlaza 41

Bedrijvencentrum Vechtenstein 32

Vineyard 41

Women on Wings 10

———————

Utrecht Business 2 verschijnt op 13 mei. Hierin onder meer een focus op meeting management en human resources. Verder aandacht voor het economisch perspectief van Nieuwegein en een verslag van de Utrecht Business zakenautotestdag.

Voor meer informatie

www.utrechtbusiness.nl

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement