VNO-NCW: competenties belangrijker dan beperkingen

Magazines | Utrecht Business Nr 5 - 2016 | Lees volledige uitgave online

VNO-NCW: competenties belangrijker dan beperkingen

Half juli werden de eerste resultaten gepubliceerd over de Banenafspraak, de afspraak in het kader van de Participatiewet om extra banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Werkgevers blijken zich goed aan de afspraken te houden. In 2015 zijn 21.057 extra banen gerealiseerd voor mensen met een arbeidsbeperking. Werkgevers in de marktsector namen er daarvan maar liefst 15.604 voor hun rekening. Dat is fors boven het afgesproken aantal uit de Banenafspraak van 6.000 in 2015.

Martine Schuijer, arbeidsmarktspecialiste bij VNO-NCW Midden, is blij met de resultaten. "De cijfers bevestigen wat wij al langer waarnemen. Werkgevers zijn bereid om nieuwe collega's met een beperking aan te nemen. Dat is positief, maar we zijn er nog niet", zegt ze. De werkgeversvereniging krijgt ook met regelmaat negatieve signalen van ondernemers over complexiteit van de regelingen, over bureaucratie. Mede door inzet van VNO-NCW, MKB Nederland en LTO Nederland zijn verbeteringen aangebracht in wet- en regelgeving of zijn daartoe voorstellen gedaan. In de afgelopen maanden is de uitvoering van de Participatiewet op punten versoepeld, de loonwaardemeting is vereenvoudigd en binnenkort komen leerlingen van praktijkscholen net als leerlingen van speciaal onderwijs direct in het doelgroepregister. "Waar werkgevers met smart op wachten is een goede regeling voor inkoop van diensten. Inkoop zou moeten meetellen voor het quotum bij de inkopende werkgever als het werk gedaan wordt door iemand met een arbeidsbeperking. Daarnaast moeten we ook naar de lange termijn kijken: regelingen als loonkostensubsidie en no-riskpolis voor ziekte structureel en uniform maken helpt werkgevers over de drempel."

Kandidaten in beeld

Een ander belangrijk punt is dat kandidaten voor vacatures nog onvoldoende in beeld zijn. "Er zijn steeds meer Wajongers zichtbaar, maar de doelgroep van de Banenafspraak is veel breder", zegt Schuijer. "Om werkgevers goed te kunnen helpen en de kans op een match te vergroten, moet het uitgangspunt zijn om talenten en competenties in beeld te brengen, en niet alleen de beperkingen. Volgens afspraak met het ministerie van SZW zouden er dit jaar 57.500 kandidaten in beeld moeten zijn. De Kandidatenverkenner Banenafspraak die het UWV dit najaar zal lanceren voor alle werkgevers kan daaraan bijdragen."

Op naar de 100.000 banen

Dat de eerste cijfers over het aantal extra banen goed uitpakken is mede te danken aan het project Op naar de 100.000 banen. De campagne informeert en inspireert werkgevers om banen te realiseren voor mensen met een arbeidsbeperking. Martine Schuijer is landelijk als manager van de regionale inzet nauw betrokken bij het project. VNO-NCW Midden is zeer actief in het kader van dit project. Er zijn drie 'aanjagers' die als vraagbaak voor ondernemers bereikbaar zijn, er zijn factsheets en flyers en in juni verscheen de special van Middelpunt (het verenigingsblad van VNO-NCW Midden) met veel informatie en inspirerende voorbeelden over de Banenafspraak. "Samen met de uitgebreide website opnaarde100000.nl proberen we ondernemers helder te informeren, zodat ze weloverwogen de stap kunnen maken naar het werken met mensen met een arbeidsbeperking." Schuijer, met trots: "Het commitment van het bedrijfsleven aan dit project is groot. De ambitie is hoog en raakt alle werkgevers. De brede inzet van veel van onze leden is daarbij een geweldig resultaat."

Utrecht

Ook in de regio Utrecht zien we dat werkgevers open staan voor het werken met mensen met een arbeidsbeperking. Gemeenten, UWV en SW bedrijven in de regio werken samen om de werkgevers daarbij goed te voorzien van informatie en de juiste kandidaten. In de regio heeft dat al geleid tot ruim 800 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. n

VNO-NCW NIEUWS

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement