Erik ten Hag legt de lat hoog

Magazines | Utrecht Business Nr 5 - 2016 | Lees volledige uitgave online

PROFIEL

Erik ten Hag legt de lat hoog

"Alleen als het

team klopt, kunnen spelers uitblinken"

Na het succesvolle vorig seizoen komt FC Utrecht ook dit voetbaljaar op stoom. Trainer Erik ten Hag oogst veel waardering voor zijn aanpak. Hij is veeleisend. Voor zijn spelers en staf, maar zeker ook voor zichzelf. "Ik stel me continu de vraag: wat kan anders, wat moet beter?"

tekst HANS HAJÉE FOTOGRAFIE FRANK ZILVER

Als voetballer viel Erik ten Hag op door zijn inzicht en coaching. "Dat zat er altijd al in. Het hoorde ook bij mijn positie op het veld. Dus de keuze voor het trainerschap was logisch." Die carrière begon in 2002 als hoofd opleidingen bij FC Twente. Vervolgens werd Ten Hag assistent van Fred Rutten bij PSV. Logische volgende stap was het hoofdtrainerschap van Go Ahead Eagles. Met die club promoveerde hij naar de eredivisie. Vervolgens stapte Ten Hag over naar FC Bayern München. "Toen Matthias Sammer werkzaam was bij de Duitse voetbalbond toonde hij interesse in mijn visie op jeugdopleiding. We hebben altijd contact gehouden. Later werd Sammer technisch directeur bij Bayern München en vroeg mij trainer van het tweede elftal te worden, als eindstation van alle jeugdteams. Ik ben leergierig, doe graag nieuwe ervaringen op. Het was een buitenkans om bij zo'n internationaal toonaangevende club te werken."

Grensverleggend

Ook al gaat het om het tweede elftal, Bayern München is altijd favoriet. "Winnen is de norm, met minder wordt geen genoegen genomen. Tegenstanders waren er altijd op gebrand om ons te verslaan. De ervaring om continu onder druk te presteren, komt goed van pas." Op fysiek gebied zijn Duitse clubs grensverleggend. "De lat ligt een stuk hoger dan hier. Als gevolg daarvan wordt ook mentaal meer gevraagd. Dan blijkt dat mensen meer kunnen dan ze denken." Ten Hag is veeleisend; voor zijn spelers en staf, maar zeker voor zichzelf. "In zo'n competitieve omgeving gedij ik dus prima. Mijn ambitie ligt echter niet bij het jarenlang trainen van een tweede elftal."

Waardering van vakgenoten

Na twee jaar in München koos Ten Hag daarom voor FC Utrecht. "Dit is een aantrekkelijke club. Ook de combinatie van trainer en technisch manager spreekt me aan. In deze rol houd ik me niet alleen bezig met het eerste elftal, maar met de hele club. Dus ook met het jonge talent waarvan er in deze regio zoveel rondloopt. Verder kenmerkt FC Utrecht zich door beleving en een kritische achterban. Kortom: een mooie uitdaging." Vorig seizoen presteerde de club uitstekend, al bleef door het verliezen van de bekerfinale en het op een haar na missen van Europees voetbal de verdiende bekroning uit. Ook onder vakgenoten is er waardering voor Ten Hag's prestatie. Hij ontving de Rinus Michels Award voor beste trainer volgens zijn collega's uit het betaald voetbal. "Het benadrukt dat we hier wat moois hebben neergezet. Er zijn prima resultaten behaald met aansprekend voetbal."

Dominant en aantrekkelijk

À propos collega's: welke trainers zijn Ten Hag vooral bijgebleven? "Uit mijn jonge jaren als speler bewaar ik goede herinneringen aan Kees Rijvers. Ook van Fred Rutten heb ik veel geleerd. En Pep Guardiola is natuurlijk een van 's werelds beste trainers. Zijn teams spelen het meest aansprekende voetbal van dit moment. Daaraan ligt een plan ten grondslag. Tijdens mijn periode bij Bayern München heb ik zijn aanpak van dichtbij mee mogen maken en daar veel van opgestoken. Guardiola staat voor dominant en aantrekkelijk voetbal, een speelwijze die mij zeer aanspreekt. Natuurlijk moet je daarbij de realiteit niet uit het oog verliezen. Uiteindelijk bepaalt de kwaliteit van het beschikbare materiaal de manier van spelen."

Individu en collectief

In de loop der jaren heeft Ten Hag het voetbal zien veranderen. "In het verleden bleven teams veel langer bij elkaar en ontstond een band tussen spelers. Nu zijn zij vaak maar kort bij een club en trekken dan weer verder. Spelers krijgen de mogelijkheid snel veel geld te verdienen en die kans pakken ze. Let wel: dat is geen verwijt, alleen een constatering. Spelers zijn individualistischer geworden en kiezen vooral voor zichzelf. Dat maakt het voor een trainer moeilijk om alle kikkers in de kruiwagen te houden en om een hecht team te vormen waarbij niemand zich boven de groep stelt." Want dat is cruciaal, benadrukt Ten Hag. "Je moet het samen doen. Alleen als het team klopt, kunnen individuele spelers uitblinken. Kijk naar Ramselaar en Letschert; de vervolgstap in hun carrière is vooral het resultaat van de collectieve inspanningen van het team. Om dat besef tussen de oren te krijgen, is misschien wel mijn belangrijkste opgave als coach."

Geen grote ego's

De FC Utrecht-trainer is stoïcijns, ook als het even tegenzit zoals in het begin van het nieuwe seizoen. "Ik volg mijn eigen weg, laat me niet snel afleiden. En ben kritisch op mezelf, stel me continu de vraag: wat kan anders, wat moet beter?" De goede prestaties van vorig seizoen zorgen voor veel krediet bij de achterban. Ook tijdens de stroeve competitiestart klonk amper gemor. Eind oktober staat de club weer in het linkerrijtje en is de derde bekerronde bereikt. "Het gaat erom, een team te vormen. Als dat lukt dan volgen de resultaten vanzelf." Wanneer is het seizoen voor Ten Hag geslaagd? "Ik leef bij de dag. Daarbij staat alles in het teken van de volgende wedstrijd en ? gezien mijn functie als technisch directeur ? de lange termijn voor FC Utrecht. Belangrijk is dat ik hier kan werken in een omgeving waar ik me senang voel, met mensen die dezelfde drive hebben. Er zijn hier geen grote ego's; iedereen zet zich in voor de club. Net als op het veld is dat een voorwaarde om maximaal te kunnen presteren." n

Wim de Rooij en Henk Klein Gunnewiek zijn de mannen achter samenwerkingscollectief POMbetuwe. Wim de Rooij: "Ervaring leert dat zeventig procent van de opdrachtgevers niet direct de juiste vraag stelt. Er zit dan een vraag achter de vraag. Die vraag komt tot de kern en is het vertrekpunt voor de oplossing. Het begint dus met de juiste vraag helder te krijgen. Wat POMbetuwe onderscheidt is dat wij veel energie steken in het zoeken naar de juiste vraag."

POMbetuwe ? Wij steken anders in!

Zeventig procent opdrachtgevers stelt niet de juiste vraag

Vanuit bovenstaand gegeven startten Wim de Rooij en Henk Klein Gunnewiek in een gerestaureerd pand in Culemborg het samenwerkingscollectief POMbetuwe. Begin 2016 groeide dit netwerk uit tot een groep van 24 professionals die samen aan de slag gaan met de vraag achter de vraag. De professionals van POMbetuwe hebben expertise op het gebied van strategie, organisatieproblematiek, communicatie, marketing, HRM, logistieke processen, huisvesting, procesbegeleiding en coaching.

Aanpak

In samenwerking met de opdrachtgever maakt POMbetuwe de analyse om vraagstukken helder te krijgen en daarmee aan de slag te gaan. Een opdrachtgever zei: 'Ik wil betere resultaten met mijn groep.' Maar eigenlijk was de vraag: 'Ik heb meer verbonden medewerkers nodig, hoe realiseer ik dat?' "Vanuit een salesvraag kwamen we zo op een coachvraag", legt Henk Klein Gunnewiek uit. "Effect was dat met de betere groepsdynamiek de resultaten structureel verbeterden." Als oprichters zijn Wim en Henk het vaste contact naar de opdrachtgever en zorgen zo voor de continuïteit.

Maatwerk

Klein Gunnewiek: "We merken dat organisaties praktische en uitvoerbare oplossingen willen die rekening houden met toekomstige ontwikkelingen." Dit betekent dat Wim en Henk kijken welke expertise, en dus welke professionals, het beste passen bij de vraag van de opdrachtgever.

De andere insteek

Antwoord op de juiste vraag, passende tarieven door een platte organisatie en brede aanvullende expertises vanuit professionals. n

Wat is eigenlijk uw vraag?

Maak eens een afspraak met Wim of Henk voor

een goed gesprek.

Wim: 06 3654 3417     Henk: 06 3367 0397

Havendijk 2, Culemborg

Info@POMbetuwe.nl www.POMbetuwe.nl

advertorial

Vastgoed

special

Nederlander dik tevreden

met baan

De Nederlander geeft zijn baan een 7,6. Dat blijkt uit een inventarisatie van Employment Services uit Baarn. Van alle ondervraagden geeft slechts 8,4 procent zijn baan een onvoldoende. Ruim 90 procent vindt de baan belangrijker dan het salaris. "Het feit dat de baan belangrijker wordt gevonden, is waarschijnlijk een gevolg van de crisis die achter ons ligt", constateert Diederik Leeman, managing partner van het 40-jarige Employment Services (werving, selectie en executive search). "Mensen zijn blij met de baan die ze hebben. Ruim een derde geeft aan voorzichtiger te zijn geworden door de crisis. Nederlanders wisselen daardoor minder snel van baan." Ruim tweederde van de ondervraagden is van mening dat bedrijven sollicitatiegesprekken niet professioneel voeren. Leeman: "Dit verbaast mij niet. Het voeren van een sollicitatiegesprek is een vak apart. De gesprekken worden helaas niet altijd door de juiste personen gehouden. Daarnaast weten bedrijven vaak niet welke competenties ze nu precies zoeken." Door de werkeloosheid is het aantal actieve zoekers op de arbeidsmarkt de laatste jaren fors toegenomen. Maar ook Nederlanders die niet actief op zoek zijn naar een nieuwe baan, geven aan open te staan voor nieuwe uitdagingen. Ruim 90 procent wil graag ingaan op een toenadering van een recruiter.

Top 3 leukste onderdelen van de baan

Inhoudelijke taken en verantwoordelijkheden 65,0%

Collega's en bedrijfscultuur 36,6%

Salaris/afstand woon werk 32,5%

Top 3 minst leuke onderdelen van de baan

Toekomstperspectieven en ontwikkelingsmogelijkheden 45,5%

Collega's en bedrijfscultuur 30,1%

Salaris 24,4%

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement