Maak je evenement groener

Magazines | Utrecht Business Nr 2 - 2016 | Lees volledige uitgave online

Om MVO kan de meeting- en eventbranche tegenwoordig niet meer heen. Een stap in de goede richting is het kiezen van een duurzame locatie. Maar ook een evenement zelf kan op verschillende manieren worden verduurzaamd. Stichting Duurzaam Organiseren wil daarbij helpen.

Stichting Duurzaam Organiseren (SDO) is een non-profitorganisatie die in 2006 opgericht werd door onder andere Stephan la Haye. “Ik was zelf organisator van duurzame evenementen en kreeg regelmatig de vraag wat een evenement nu precies duurzaam maakt, en hoe dit ook inzichtelijk kon worden gemaakt. Met SDO willen we (semi-)overheidsinstellingen, evenementenlocaties en -organisatoren verder helpen met het verduurzamen van hun evenementen. Dit gebeurt aan de hand van praktische en efficiënte oplossingen.”

Honderd stakeholders

De leidraad voor het advies van SDO is de Barometer Duurzame Evenementen (BDE). La Haye: “Deze barometer is ontwikkeld in samenwerking met Stichting Milieukeurmerk. Voor de invulling zijn we met honderd stakeholders zoals locaties, Professional Congres Organizers, leveranciers en gemeenten in gesprek gegaan. Vervolgens is de uiteindelijke barometer opgesteld in samenspraak met een begeleidingscommissie, een college van deskundigen, een raad van accreditatie en input uit een algemene hoorzitting.”

Quick wins

De BDE bestaat uit honderd criteria verdeeld over acht thema’s, waaronder catering, mobiliteit en energie. Evenementen kunnen aan de hand van deze onderwerpen duurzamer worden ingestoken. “Bewustwording staat centraal, maar het moet natuurlijk wel haalbaar zijn,” benadrukt La Haye. “Een goed energieplan kan soms wat voeten in aarde hebben, maar wat betreft catering kan ook in een vergevorderd stadium advies nog van waarde zijn. Bij elk event is wel een aantal quick wins te realiseren.”

Duurzaam certificeren

Dit kan ook worden onderzocht door middel van een app waarmee een organisator een aantal documenten kan uploaden. Vervolgens worden de groene verbeterpunten in kaart gebracht. Organisatoren en locaties die veel met SDO samenwerken en ervaring hebben met het toepassen van de barometer zullen in de nabije toekomst zelf in de gelegenheid zijn om hun evenementen te toetsen. Organisatoren die nog een stapje verder willen gaan, kunnen hun event ook als duurzaam laten certificeren. Ook hiervoor wordt de BDE gebruikt. De certificering zelf wordt door een externe organisatie getoetst en toegekend. Dit is onder andere interessant voor terugkerende evenementen waarvan de opzet en de manier van organiseren elk jaar hetzelfde is.

Basisthema

La Haye merkt dat duurzaamheid vanzelfsprekend wordt. “Steeds meer organisaties en bedrijven besteden er aandacht aan. Ook organisatoren beginnen duurzaamheid op te pikken.” In 2015 heeft SDO zo’n 70 evenementen verduurzaamd. “Dit jaar verwacht ik een flinke groei. Je merkt al snel dat wanneer een evenement duurzaam wordt georganiseerd, ook op het gebied van financiën en efficiency voordelen ontstaan.” n

Maak je evenement groener

TRENDS

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement