Mart Rienstra over het mirakel van Leicester City

Magazines | Utrecht Business Nr 2 - 2016 | Lees volledige uitgave online

MAZDA 6

Reyer de Graaf: “Een opvallend grote en ruime wagen die heel relaxt rijdt, mede door het motorvermogen van de diesel. Het comfort is uitstekend. Een lekkere zit en met de bedieningsknop zijn alle opties gemakkelijk in te stellen. De navigatie werkt goed. Al met al is deze Mazda zijn prijs waard.”

Robert Voesten: “Een heerlijke sportieve en comfortabele auto, voorzien van een sportstoel die ik zelf wat minder geschikt vind voor dagelijks gebruik. Verder werken alle bedieningspanelen en knopjes goed. Praktisch is de navigatie met spraakherkenning. De parkeersensoren en sensoren in de zijspiegel zijn bijzonder nuttig. Deze Mazda voldoet volledig aan mijn verwachting van een zakelijke auto, ook qua prijs.”

Maarten Verweij: “Deze Mazda ziet er zeer representatief uit met een mooie afwerking en een scherpe prijs. De motor is erg gretig en zeker niet lui; welke diesel kun je optrekken tot 6.000 toeren? Wat betreft zitcomfort vind ik de stoelen die goed instelbaar zijn wat kort, maar dat heeft ook te maken met mijn lengte. Ik overweeg deze auto aan te schaffen vanwege zijn betrouwbare imago en rijbeleving.”

Jasper van der Breul: “Ik was aangenaam verrast door zijn rijeigenschappen en wegligging. Van buiten oogt de Mazda zeer strak. Binnenin is het interieur wat saai afgewerkt. Daarentegen is het comfort uitstekend. Veel ruimte en stoelen die elektrisch instelbaar zijn.”

Specificaties

Merk: Mazda

Model: Mazda6

Type: Skyactive-D 150 6MT

Skylease GT

Transmissie: Handgeschakeld

Cilinderinhoud: 2.191 cc

Vermogen: 150 pk

Koppel: 380 Nm

Verbruik: 1 op 25,6

Acceleratie: 0 tot 100 km/u 9,1 sec.

Topsnelheid: 210 km p/u

Uitrusting: MZD Connect infotainment met navigatie en bluetooth.

Verkoopprijs: € 36.490,-

Leaseprijs: € 789,- (full

operational, o.b.v. 30.000 p/jr,

4 jaar, excl. btw)

Vanafprijs: € 29.490,-

Informatie: www.knoopweb.nl

Dealer: AUTOBEDRIJF KNOOP MAARSSEN/AUTOBEDRIJF CLUISTRA NIEUWEGEIN

Afgevaardigde tijdens testdag: SAM MOHAMOUD ALI en JAAP BOLT

“Ik was aangenaam verrast door zijn rijeigenschappen en wegligging.”

Zakenautotestdag

Dirk Hamersveld: “Een super, strak afgewerkte auto met een stoere voorkant. Op het comfort is niks aan te merken. De stoelen met massage zitten heerlijk en uit de boxen komt een prima geluid. Ook de achterrijcamera en het automatisch inparkeren zijn in woord uitstekend. Voor de kwaliteit die de Mondeo levert, is de auto deze prijs ten volle waard.”

Vincent Poort: “Deze Ford Mondeo oogt als een strakke representatieve auto die ongetwijfeld hoog scoort in de zakelijke markt. De afwerking van het interieur is top. De stoelen zitten erg prettig, zeker in combinatie met de massagestand. De navigatie is prima, zoals we van Ford gewend zijn. Deze uitvoering vind ik vrij prijzig. Maar daarvoor krijg je een fijne grote auto met veel comfort.”

Edo Boonstra: “Deze Mondeo vind ik echt een businessauto. Hij is zowel binnen als buiten mooi afgewerkt. Het zitcomfort is prima; de stoel is elektrisch instelbaar en stoelmassage maakt het plaatje compleet. Hij zou alleen wat meer vermogen mogen hebben, gezien de omvang van de auto. Voor de prijs krijg je veel kwaliteit en extra’s. Ik zou hem zeker willen aanschaffen, maar dan wel in de stationwagonuitvoering met meer kofferruimte.”

FORD MONDEO

Specificaties

Merk: Ford

Model: Mondeo Vignale

Type: 2.0 187PK HEV 4 drs

Transmissie: Automaat

Cilinderinhoud: 2.000 cc Vermogen: 187 pk

Koppel: 300 Nm

Verbruik: 1 op 23,8

Acceleratie: 0 tot 100 km/u 9,2 sec.

Topsnelheid: 187 km/u

Uitrusting: Connectivity Pack, Premium Comfort Seat Pack, Safety Pack, metaallak, privacy glass, elektrisch bedienbaar

schuif/kanteldak.

Verkoopprijs: € 50.345,-

Leaseprijs: € 769,- (full

operational, obv. 30.000 p/jr,

4 jaar, excl. btw)

Vanafprijs: € 29.575,-

Informatie:

www.schakelautogroep.nl

Dealer: FordStore – Ford Utrecht

Afgevaardigde tijdens testdag: DENNIS HEERES

“Een super, strak

afgewerkte auto met een stoere voorkant.”

JAGUAR XE

Dealer: ARVAL

Afgevaardigde tijdens testdag: BEREND HOITINK

Reijer de Graaf: “Een bijzondere en fijne auto om lange afstanden mee te rijden. Het zitcomfort is prima. Alleen wel wat krap voor langere mensen. De audio klinkt lekker en biedt net als de navigatie veel instelmogelijkheden. De prijs is gezien de klasse die deze auto uitstraalt in verhouding. Ik vind het een mooiere auto dan een Audi en Mercedes. Voor mij mag er alleen een zwaardere motor in.”

Roy Sijgers: “De Jaguar XE ziet er supergaaf uit en nodigt uit om lekker mee te gaan rijden. De automaat zorgt ervoor dat je soepel rijdt. Het comfort is prima met een heerlijke lage zit. Een auto gemaakt voor de bestuurder. Verder is de Jaguar voorzien van een mooi groot navigatiescherm en goed klinkende audio. De achteruitrijcamera is een topuitvinding. De prijs is zonder meer goed. Een auto die zich leent om kilometers mee te maken en een prima alternatief voor bekende merken als BMW en Mercedes.”

Jasper van den Breul: “Ik viel vooral voor zijn sportieve en stoere uiterlijk. De auto ligt heerlijk op de weg. Voorin is de auto comfortabel met fijne stoelen. Achterin vond ik het wat krap. De prijs viel verrassend mee. Ik wil deze Jaguar pas aanschaffen als mijn kinderen het huis uit zijn.”

Specificaties

Merk: Jaguar

Model: XE

Type: 2.0 E-Performance R-Sport

Transmissie: Automaat

Cilinderinhoud: 1.999 cc

Vermogen: 163 pk

Koppel: 380 Nm

Verbruik: 1 op 24

Acceleratie: 0 tot 100 km/u 8,2 sec.

Topsnelheid: 227 km/u

Uitrusting: metallic lak Bluefire,

19 inch lichtmetalen velgen

Verkoopprijs: € 52.850,-

Leaseprijs: Vanaf € 781,81

(full operational, o.b.v. 10.000 p/jr,

5 jaar, excl. btw)

Vanafprijs: € 41.250,-

Informatie: www.arval.nl

“Een bijzondere en fijne

auto om lange afstanden mee te rijden.”

MERCEDES-BENZ CLA SHOOTING BRAKE

Maarten Verweij: “Een unieke auto; wat een beleving. De afwerking is zoals je mag verwachten van een Mercedes. Alle denkbare opties zijn aanwezig. Uiteraard is de prijs van 73.000 euro buitensporig, maar de echte liefhebber heeft het er graag voor over. Voor mij krijgt deze auto een 10; op economisch gebied een 7.”

Jeroen de Jong: “In een woord een supermooie auto die lekker sportief rijdt, maar niet echt een representatieve uitstraling heeft. Wat gezien de prijs wel zou mogen. Het zitcomfort is goed. Fijne stoelen en een prima zithouding. Het navigatiescherm vind ik minder, maar voor de rest een erg stijlvolle en sportieve auto. Jammer dat er geen achteruitrijcamera op zit. Mag er voor het geld wel bij. De prijs vind ik aan de hoge kant, maar dat past wel bij het imago van Mercedes.”

Edo Boonstra: “Deze Mercedes heeft een sportieve drive en is bovendien mooi afgewerkt. Het zitcomfort is prima, maar wel een beetje hard. De audio vond ik lekker klinken, terwijl ik de navigatie wat minder vond. Ik mis bij deze auto iets extra’s van binnen. De prijs staat niet in verhouding tot de uitrusting. Maar als leuk speeltje zou ik hem zeker willen hebben.”

Specificaties

Merk: Mercedes-Benz

Model: CLA 180d SB Ambition

Type: 250 Sport

Transmissie: Automaat

Cilinderinhoud: 1.991 cc

Vermogen: 211 pk

Koppel: 350 Nm

Verbruik: 5,8 l/100 km

Acceleratie: 0 tot 100 km/u 6,7 sec.

Topsnelheid: 250 km/u

Uitrusting: AMG-pakket,

sportuitvoering, panoramadak.

Verkoopprijs: € 53.326,-

Leaseprijs: vanaf € 755,02

per maand (full operational, o.b.v. 30.000 p/jr, 4 jaar, excl. btw)

Vanafprijs: € 35.531,-

Dealer: ARVAL

Afgevaardigde tijdens testdag: STEPHAN ENCKHOF

“Deze Mercedes heeft een sportieve drive en is bovendien mooi afgewerkt.”

KIA SPORTAGE

Maikel Martens: “Ik was erg onder de indruk van de rijeigenschappen en wegligging. De hoge zit geeft een veilig gevoel en veel overzicht op de weg. Van de grotere auto’s vond ik deze het mooist van binnen. En de prijs viel me honderd procent mee. Een auto die door het sportieve uiterlijk en de snelle acceleratie zijn aanschaf waard is.”

Edo Boonstra: “Deze Kia heb ik ervaren als comfortabel en sportief ineen. Hij heeft een lekkere hoge zit met stevige stoelen en goede steun; ik mis alleen de elektrische instelling. De auto is verder netjes afgewerkt. Het audiosysteem klinkt zelfs zacht goed door de stille motor. Voor de kwaliteit die je krijgt, is de prijs marktconform.”

Vincent Poort: “Op het eerste gezicht een stoer uitziende auto met lekker zittende stoelen die goed in de juiste positie zijn te stellen. Ik was bijzonder gecharmeerd van deze auto. Wat me tegenviel is het verbruik: 1 op 13. Voor de prijs krijg je echter een auto met een wow-effect.”

Jeroen de Jong: “Wie een nette representatieve auto wil, denkt niet meteen aan een Kia. Maar daar ben ik op teruggekomen. Een auto die lekker sportief rijdt en is uitgerust met onder meer een goed functionerende navigatie en achteruitrijcamera. De prijs vind ik naar verhouding iets aan de hoge kant.”

Specificaties

Merk: Kia

Model: Sportage

Type: 1.6-GDI GT-Line First Edition

Transmissie: Handgeschakeld

Cilinderinhoud: 1.600 cc

Vermogen: 177 pk

Koppel: 265 Nm

Verbruik: 1 op 13,7

Acceleratie: 0-100 km/u 9,2 sec

Topsnelheid: 205 km/u

Uitrusting: Navigatie, Sync 2.0

Bluetooth, parkeersensoren voor en achter, automatisch inparkeren

Verkoopprijs: € 35.995,-

Leaseprijs: € 672,- (full

operational, o.b.v. 30.000 p/jr,

4 jaar, excl. btw)

Vanafprijs:€ € 25.995,-

Informatie:

www.kooijman-autogroep.nl

Dealer: Flex Autolease /Kooijman Autogroep

Afgevaardigde tijdens testdag: PETER DE LANGEN

“Ik was erg onder de indruk van de rijeigenschappen

en wegligging.”

column

Mart Rienstra

Het mirakel van Leicester

Naast het wonder van Doetinchem was er kortgeleden een nog groter sportief mirakel: het Championship van Leicester City. De insiders onder u begrijpen het inmiddels: ik heb het over voetbal. Engels voetbal. Leicester City is een modale Britse club die tot ieders verrassing dit jaar de landstitel veroverde. Hoezo verrassend? Omdat deze ploeg met een begroting werkt van “slechts” € 150 miljoen. Een schijntje in vergelijking tot clubs als Manchester United, Chelsea en Arsenal die gemiddeld drie tot vier keer zoveel te besteden hebben. En aangezien geld ook in de voetballerij gelijk staat aan macht, slagen deze en andere welgestelde grootmachten er de laatste twintig jaar in om de prijzen onderling te verdelen. Tot begin mei dus…

Food for thought. Dat een “arme drommel” er één keer in slaagt een rijke stinkerd te verslaan, kan nog toeval zijn. Maar als je na 38 wedstrijden nog steeds bovenaan staat, is meer aan de hand dan een stevige portie geluk. De Britse krant The Guardian wijdde er een reeks artikelen aan. Conclusie: het succes van Leicester City is vooral het gevolg is van “de juiste focus” en van “eindeloos dromen”. Daarbij citeerde de krant neurowetenschappers en sportpsychologen die ervan overtuigd zijn dat de kracht van geestelijk coaching vooral fysieke prestaties sterk doet verbeteren. Volgens hen is trainer Claudio Ranieri erin geslaagd de focus van zijn spelers telkens op één wedstrijd te concentreren en niet op het grotere plaatje. Daarbij leunde hij sterk op de gedachte dat topprestaties altijd de optelsom zijn van teamwork en van geloof in een goede afloop.

Wat mij vooral trof in al deze bespiegelingen, was het ontbreken van managementjargon. Nergens kwam ik woorden als targets, uitdaging en competenties tegen. Als de unieke prestatie van Leicester City iets bewijst, is het dat succes weinig te maken heeft met beleid en visie. Je moet vooral samen durven te dromen. En er heilig in geloven dat de wonderen de wereld nog niet uit zijn. Heerlijk toch?

ADVERTEERDERSINDEX

naam pagina

2 in beweging 27

Arval 59

Babel 38

BAL Media 52

Bison Offices 2

Van Benthem & Keulen 9

Carlton President 43

Citocom 13

Cluistra 46

Engeltherm bijlage

FordStore 52

De Hoefslag 35

Juliana 34

Kooijman 56

Kontakt der Kontinenten 56

Marienhof Amersfoort 35

Mazda 50

Mooring 38

Gemeente Nieuwegein 60

Oud London 34

Van den Pol 38

UniePlaza 35

Vineyard 30

Woudschoten 9

Zonheuvel 18

———————

Utrecht Business 3 verschijnt op 24 juni. Hierin onder meer een focus op ICT en gezondheid. Plus een special over bedrijfsoverdracht.

Voor meer informatie

www.utrechtbusiness.nl

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement