Uit

Magazines | Utrecht Business Nr 2 - 2016 | Lees volledige uitgave online

OVER MEISJES EN TERRORISME

Na “Geluk”, “Weg” en “Geheim” speelt Het Nieuw Utrechts Toneel (NUT) alweer zijn vierde lentevoorstelling op locatie in Castellum Hoge Woerd. Dit keer rond het kampvuur en voor de hele familie. VONK! Gaat over bang zijn voor en verlangen naar het onbekende. Over meisjes, terrorisme, spreekbeurten, springen in het diepe, bang zijn voor de nieuwe buren en volwassen worden. Het NUT is onder andere bekend van de satirische actualiteitenshow “Orde van de Dag”, maandelijks in de Stadsschouwburg Utrecht.

Te zien van 18 mei t/m 5 juni bij Castellum Hoge Woerd, Leidsche Rijn.

www.nieuwutrechtstoneel.nl

OUDSTE SPEELT PROKOFIEV

Het Utrechtsch Studenten Concert werd al in 1823 opgericht en is daarmee het oudste symfonieorkest van Nederland. In al deze jaren hebben bijzondere musici met het orkest gespeeld: Franz Liszt, Camille Saint-Saens en Clara Schumann. Maar ook namen uit een recenter verleden zoals Emmy Verhey, Floris Mijnders en Remy van Kesteren. Recent maakte USConcert vooral naam met grote opera’s: Falstaff van Verdi in 2003, Das Rheingold van Wagner in 2013. Dit voorjaar staat de 5e symfonie van Prokofiev op het programma. De bombastische Russische componist schreef deze geweldige symfonie in slechts één enkele maand. Volgens Prokofiev is zijn vijfde “een eerbetoon aan de vrije en gelukkige mensheid, zijn krachten, zijn pure en nobele geest”.

Te zien op 15 juni in TivoliVredenburg.

www.usconcert.nl

PARELS VAN EEN GRAND OLD LADY

Choreografe Lucinda Childs is een van de grand old ladies van de Amerikaanse moderne dans. Haar bewegingstaal is uniek; op abstracte, bijna mathematische wijze creëert ze met relatief eenvoudige ballet- en atletische bewegingen de meest complexe meesterwerken. Het leverde Childs de bijnaam “koningin van de minimal dance” op. Vorig jaar werd ze 75. Introdans eert haar met een exclusief programma dat alleen in Arnhem en Utrecht te zien is. Een adembenemende voorstelling waarin enkele van de mooiste parels uit Childs omvangrijke oeuvre de revue passeren. Waaronder Concerto, Chairman Dances en het speciaal voor Introdans gemaakte Kilar en Canto Ostinato.

Te zien op 29 juni in de Stadsschouwburg Utrecht.

www.introdans.nl

Foto Robin Utrecht

Foto Jelmer de Haas

EERBETOON AAN MENGELBERG

De première van deze opzienbarende muziektheatervoorstelling vond vorig jaar plaats tijdens het Holland Festival. Voor wie dit spektakel toen heeft gemist – maar wel de daverende recensies heeft gelezen – is er nu een uitgelezen kans de productie alsnog te zien. Koeien is een ode aan Misha Mengelberg. Deze componist wilde jaren geleden al een opera maken over koeien. Maar koeien op het toneel, dat was een beetje lastig en ongepast. Dus ging het niet door. Inmiddels is Mengelberg oud en dementerend; componeren lukt niet meer. Zijn nalatenschap over Koeien bestaat uit vele notities en aantekeningen. Cherry Duyns bracht dit terug tot een voorstelling van vijf kwartier en creëerde een spannende verhaallijn. Guus Janssen zocht er muziek bij, gekozen uit een halve eeuw Misha-muziek. Het resultaat: Koeien, is een opera misha, een prachtige voorstelling en een schitterend eerbetoon aan de man die geïmproviseerde muziek in Nederland op een hoger plan bracht. Met onder meer Pierre Bokma en Olga Zuiderhoek.

Te zien op 31 mei in de Stadsschouwburg Utrecht.

www.operamisha.com

Foto Reyer Boxem

TIEN UUR BORGEN

Ook zo genoten van het Deense Borgen? Dit politieke televisiedrama veroverde de afgelopen jaren de harten van miljoenen kijkers in heel Europa, en zeker ook in Nederland. De lotgevallen van Birgitte Nyborg, van lijsttrekker tot statsminister – premier – en weer lijsttrekker, bracht de harde politieke werkelijkheid levensecht in beeld. Deze Europese tegenhanger van House of Cards wordt dit jaar door het Noord Nederlands Toneel in een marathonvoorstelling op de bühne gebracht. In een tien uur (!) durend event mèt diner verandert de schouwburg in het decor van Borgen. Hier waan je je letterlijk in de tv-serie waar de verhaallijnen zich rondom je afspelen, zowel binnen als buiten de zaal. De recensies over deze imposante productie zijn vooralsnog laaiend enthousiast. Dus voor wie echt wat anders wil: ga dit zien!

Te zien op 4 en 5 juni in

de Stadsschouwburg Utrecht.

www.nnt.nl

Foto Ben van Duin

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement