Energiefonds Utrecht versnelt verduurzaming met passende leningen

Verschenen in Utrecht Business Nr3 2025

Terwijl banken vaak huiverig zijn voor kleinere of risicovolle projecten maakt het Energiefonds Utrecht verduurzaming haalbaar én betaalbaar. Het fonds verstrekte al ruim 25 miljoen euro aan passende leningen wat zorgde voor meer dan 100 miljoen euro aan duurzame investeringen. Dit bewezen hefboomeffect maakt het fonds tot een cruciale motor achter de regionale energietransitie.

Tekst: Hans Hajée
 
De gemeente Utrecht nam in 2013 het initiatief voor het Energiefonds Utrecht en stelde een bedrag beschikbaar waarmee leningen kunnen worden verstrekt. “Later haakte ook de provincie aan waardoor de financiële slagkracht fors toenam,” zegt Fondsmanager Freek Kortekaas.
Hij startte zijn carrière bij Triodos Bank. “Daar was ik verantwoordelijk voor de financiering van duurzame energieprojecten en later voor internationale financieringen, vooral in ontwikkelingslanden. Ook bij fondsmanager Triple Jump was dat mijn werkterrein, waarbij ik een aantal jaren vanuit Bangkok werkte. Met een jong gezin is het vele reizen verre van ideaal. Daarom ben ik blij nu een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van mijn directe omgeving.”
 
Concrete investeringen
Gebouweigenaren die willen verduurzamen weten vaak niet waar ze moeten beginnen, merkt Kortekaas. “Een onafhankelijke adviseur kan kansrijke acties en de logische volgorde ervan in kaart brengen. Financiering is dan de volgende stap. Daarbij helpen wij.”
De leningen van het Energiefonds Utrecht zijn bedoeld voor concrete investeringen in verduurzaming. “Denk aan isolatie, zonnepanelen of energieopslag. Het fonds richt zich voornamelijk op projecten die door banken of andere financiers als te klein of te risicovol worden beoordeeld. Wel werken we regelmatig samen met banken. Via een achtergestelde lening kan het fonds daarbij een hogere risicopositie innemen.”
 
Voor mkb en maatschappelijke organisaties
Zo’n 80% van de Energiefondsleningen wordt verstrekt aan het mkb. “We financieren ook maatschappelijke instellingen zoals sportverenigingen, culturele organisaties en kinderdagverblijven. Graag zouden we voor deze doelgroep nog aantrekkelijkere voorwaarden kunnen aanbieden. Daar zijn we druk mee bezig en hopen dat snel af te ronden. Zo kan het fonds ook daar de verduurzaming verder versnellen.”
 
Snel en eenvoudig
Via een aanvraagportal is bij leningen tot 50.000 euro de aanvraag snel geregeld op basis van ontvangen offertes. “Er worden geen aanvullende zekerheden gevraagd. Na toekenning en het indienen van facturen maken we het leenbedrag over. Bij investeringen boven 50.000 euro volgt een uitgebreidere risicoanalyse en zijn meestal wel zekerheden nodig.”
Het rentetarief dat het Energiefonds rekent, is marktconform en varieert tussen 5% en 7%. “De hoogte hangt af van het risicoprofiel, de onderliggende zekerheden en de looptijd. Op dit moment geldt een terugbetaaltermijn van maximaal twaalf jaar. Die hangt samen met het formele einde van het Energiefonds in 2037. We zijn bezig dit te verlengen tot 2050. Dan kunnen we ook leningen met een nog langere looptijd aanbieden.”
 
Tijdgeest
De maatregelen waarvoor die leningen worden ingezet, zijn een afspiegeling van de tijdgeest. “In de beginjaren was netcongestie geen issue en hadden aanvragen vooral betrekking op zonnepanelen,” zegt Kortekaas. “Toen de gasprijs door de oorlog in Oekraïne omhoogschoot, lag de nadruk op energiebesparing. Nu gaat het meer om een samenspel van maatregelen, waarbij energieopslag steeds vaker een rol speelt. Het financieren van netcongestie-oplossingen is dan ook een van onze prioriteiten.”
Het Energiefonds financiert ook collectieve projecten zoals energiecoöperaties. “Net als duurzame mobiliteit, onder meer met laadinfrastructuur en waterstoftankstations.”
 
Hefboomeffect
Het Energiefonds financiert maximaal 80% van de benodigde investering. “In veel gevallen ligt dit percentage lager. Met ruim 25 miljoen euro aan leningen zijn hierdoor al meer dan 100 miljoen aan investeringen in verduurzaming mogelijk gemaakt.”
Ook het revolverende karakter draagt bij aan de impact van het Energiefonds. “Een aanzienlijk deel van het uitgeleende bedrag is terugbetaald en opnieuw ingezet. Zo laten wij het vliegwiel van de energietransitie steeds sneller draaien.”
 
Meer informatie op de vernieuwde website energiefondsutrecht.nl
 
 
 

VOORBEELDEN MET DUURZAME IMPACT
 
Een selectie van projecten die (mede) gefinancierd zijn door het Energiefonds Utrecht:
 
-Tweewieler Centrum Den Breejen (Leerdam)
 
Via een compleet nieuw duurzaam bedrijfspand met onder meer een warmtepomp, zonnepanelen, ledverlichting en HR++-glas realiseerde dit bedrijf zijn duurzame plannen én verlaagde de maandlasten.
 
-EigenWijkse Energie Coöperatie (Wijk bij Duurstede)
 
De EigenWijkse Energie Coöperatie (EWEC) plaatste de afgelopen jaren 68 laadpunten, gevoed door in de gemeente opgewekte zonne-energie. Lokaal ondernemerschap vormt de basis van het project, terwijl de opbrengsten terugvloeien naar nieuwe duurzame initiatieven. De EWEC kenmerkt zich door slimme samenwerking met lokale partijen als Van der Sijs EV Charging Systems, NLcharge, gemeente Wijk bij Duurstede en Stichting Ondernemersfonds Wijk bij Duurstede.
       
-MOTION Church (Utrecht)
 
Verduurzaming van een kerkgebouw door dakisolatie, vloerisolatie, zonnepanelen en duurzamer verwarmingssysteem.
 
-Textielwasserij Newasco De Hoop (Amersfoort)
 
Een compleet nieuw duurzaam bedrijfspand met energiezuinige wasinstallatie zorgt voor een significante besparing op gas, elektriciteit en water. Problemen rond netcongestie zijn opgelost met een tijdsgebonden contract en batterijopslag.

 

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Utrecht Business is een uitgave van Van Munster Media