De overeenkomst tussen ondernemers en diplomaten

Verschenen in Utrecht Business Nr3 2025

Wat hebben diplomaten en ondernemers gemeen? Niet veel, zou je op het eerste gezicht zeggen. Of toch wel? Ondernemers zijn als een spin in het web van klanten, medewerkers, leveranciers, financiers en overheid. Ze doen hun werk goed als ze goede relaties hebben. Slechte relaties met een of meer van deze groepen betekent gedoe, tijdverslies, stress en soms zelfs het einde van hun zaak.

Fotografie: Marleen Kooij

Helaas wordt het belang van goede rela-ties vooral de laatste vijftig jaar steeds meer over het hoofd gezien. In onze high-tech, effici?nte samenleving wordt een klant een nummer, medewerkers een 'human resource', de leveranciers zie je niet (want je koopt online in) en de ambte-naar moet zijn werk doen en de vergun-ning afgeven (die je online hebt aangevraagd).

Achteraan in de rij
We gaan ervan uit dat in zakelijke relaties gewoon wordt geleverd. Meestal is dat ook zo, maar dan gaat het ineens fout. Stel dat er probleem is bij je leverancier. Als je niet in de relatie hebt ge?nvesteerd, sta je achteraan in de rij. Conflicten horen bij intens samenwerken. Als je hebt ge?nves-teerd in de relatie, kom je er vaak makke-lijk uit. Ken je elkaar niet en is er wantrouwen, dan kan een klein probleem zich ontwikkelen tot een niet te nemen hindernis.

Goede relaties
Natuurlijk investeer je niet alleen in rela-ties om ongelukken te voorkomen. Goede relaties brengen je ook veel moois: 1+1 =3. Je maakt de zakelijke relatie menselijk en als je relaties met een open mind aan-gaat, kun je veel leren. Bij een verschil van inzicht ga je constructief met elkaar in gesprek. Misschien is de oplossing wel beter dan wat je van tevoren in je hoofd had. Als je als ondernemer weet dat je met al je belangrijke stakeholders goede relaties onderhoudt, weet je dat je op koers bent. Een goede relaties komt van twee kanten. Jij ontvangt wat jij nodig hebt om winst te maken en je dienst of product te kunnen leveren. Hetzelfde geldt voor je stakeholders. Jullie voegen beiden waarde toe. Goede relaties kun je om feedback vragen. Als je regelmatig vraagt wat er goed gaat in de relatie en wat er beter kan, kun je tijdig bijsturen.

Tips van de diplomaat
Wat zouden ondernemers en diplomaten van elkaar kunnen leren als het gaat om het onderhouden van rela-ties? Ik denk best veel. Hier is mijn top drie aan tips.

Denk strategisch na over de vraag wie je belangrijkste relaties zijn en investeer tijdig in deze relaties. Als je als diplomaat op je tijdelijke bestemming aankomt, begin je met het opbouwen van je netwerk. Je bezoekt belang-rijke relaties om kennis te maken en cruciale relaties nodig je uit bij je thuis. Je leert elkaar zo ook buiten de zakelijke context kennen. Als je belt, nemen je gasten altijd de telefoon op en meestal staan ze klaar om je te helpen als je ze nodig hebt.

Wees bescheiden en houd een open mind. Als diplo-maat verblijf je zelden langer dan vier jaar in een land. Het voordeel van een relatief kort verblijf is dat je nieuwsgierig blijft. Zonder je te hoeven schamen, kun je vragen stellen over wat je ziet en hoort. Mensen zijn graag bereid hun expertise te delen je te vertellen hoe het zit. Je blijft scherp en leert zo van alles waar je voor-deel mee kan doen.

Onderhandel met een brede blik. Als diplomaat moet je net als een ondernemer regelmatig onderhandelen. Goed onderhandelen begint bij het kennen van je gesprekspartner. Wat kun je voor hem doen en wat zou hij voor jou kunnen doen? Vraag en denk buiten de gebaande paden. Hoe groter de taart, hoe groter de kans dat je eruit komt.

Diplomaten en ondernemers verschillen in stijl, maar kunnen niet zonder goede relaties. Het kan daarom geen kwaad de diplomaat in jezelf wakker maken. Dit begint met bewustzijn. Denk net zo systematisch over je relaties als over je KPI's.

Over de schrijver
Jan-Peter Mout is zelfstandig organisatieadviseur en trainer. Hij heeft zijn wortels in de diplomatieke wereld en ondersteunt organisaties en teams bij het verbeteren van hun in- en externe relaties en het optimaliseren van hun netwerk. In zijn boek 'Het relatietekort: De kunst van het verbinden als een diplomaat' beschrijft hij hoe je de diplomaat in jezelf wakker kunt maken om zo goede relaties met al je stake-holders op te bouwen en te onderhouden.

 

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Utrecht Business is een uitgave van Van Munster Media