In zakelijke onderhandelingen draait het niet alleen om de inhoud. Ook hoe je overkomt is van belang. Lichaamstaal, houding, toon en oogcontact bepalen in grote mate hoe overtuigend je bent. Die lichaamstaal wordt direct beïnvloed door je denkwijze. Een eenvoudige en effectieve techniek die je hierbij kunt toepassen, is Nieuwsgierige gelijkwaardigheid.
Onderzoek van Harvard Negotiation Project toont aan dat onderhandelingssucces sterk samenhangt met het vermogen om verbinding én duidelijkheid tegelijkertijd te tonen. De Nieuwsgierige gelijkwaardigheid-techniek raakt precies aan beide.
Deze techniek combineert twee mentale houdingen:
Gelijkwaardigheid: “Mijn belangen zijn net zo belangrijk als die van de ander.”
Nieuwsgierigheid: “Ik wil begrijpen wat de ander écht drijft.”
Deze denkwijze helpt om niet in de verdediging te schieten, maar in contact te blijven; ook als de ander druk uitoefent. Je lichaam reageert daarop. Je zit rechter, je stem wordt rustiger en je luistert beter. Dat zorgt voor meer invloed en betere uitkomsten.
Deze twee mentale houdingen vormen een krachtige basis voor natuurlijke, overtuigende lichaamstaal én effectieve communicatie.
Techniek Nieuwsgierige gelijkwaardigheid in 3 stappen:
-Vooraf: Bedenk je waarde, formuleer een ankerzin (bijv. “Ik ben hier als gelijkwaardige” of “Ik ben benieuwd naar wat de ander echt belangrijk vindt”) en neem deze zinnen als mindset.
-Tijdens het gesprek: Stel open vragen, spreek rustig en blijf fysiek ontspannen.
-Onder druk: Herinner jezelf aan je mindset en blijf nieuwsgierig in plaats van reactief.
Door bewust te denken vanuit gelijkwaardigheid en nieuwsgierigheid straalt je lichaamstaal rust en kracht uit. Je krijgt sneller vertrouwen, houdt de regie én vergroot de kans op een win-win resultaat.
Praktische tip: Gebruik de “Pauze- en Vraag”-techniek
Wanneer je een uitdagend voorstel of verzoek hoort tijdens een onderhandeling, neem dan bewust een korte pauze voordat je reageert (2 tot 3 seconden). Gebruik deze stilte om je mind te resetten naar nieuwsgierige gelijkwaardigheid en stel een open, verdiepende vraag. De pauze voorkomt een automatische, defensieve reactie en met de vraag creëer je ruimte.
Deze praktische techniek verandert de dynamiek van een gesprek vaak al drastisch. Probeer het en merk hoe het je lichaamstaal en het verloop van een gesprek beïnvloedt!
Isabelle van de Nadort
specialist non-verbale communicatie
www.nonverbaaltje.nl
info@nonverbaaltje.nl
Foto: Linh Kruger
www.linhkruger.com
Utrecht
Business
☰
bekijk overige regios
Noord-Limburg Business
Achterhoek Business
Rivierenland Business
Vallei Business
Utrecht Business
Driesteden Business
Arnhem Business
Nijmegen Business
Op de hoogte blijven van onze updates?
Utrecht Business Nr3 2025
Bruggen bouwen met WGROW: Ben jij een echte leider of een duurbetaalde kracht?Tijd voor een Utrechts Defensie-Innovatiecluster Column Finch: Als ondernemen misloopt; bestuurders en dure lessenWiththegrid rolt energiebeheersystemen internationaal uitEnergiefonds Utrecht versnelt verduurzaming met passende leningenDaiwa House trots op Befu-project voor WooninZO! Lenteborrel in Liemès inspirerend en verbindend Dennis Engelsman (IGNE): Mijn hart ligt bij wat ik hier doe Crossroads 2025: kloppend hart van de startupsceneColumn The LiveLab: Ik heb niet gestudeerdHera maakt duurzame inzetbaarheid tastbaar, concreet en menselijkTurien & Co en Albatros Assurantiën voorzien het onvoorzieneColumn Spring Effect: "Ik kan het zelf het allerbeste" Florerende Utrechtse startupsector mist grote investeringenZO! Zomerborrel: nieuwe inzichten in de GeertekerkDigitale hygiëne voorkomt overbelastingColumn LinkLeads: zo word je een autoriteit op LinkedInColumn Come and Connect : Zou je de eigen interne dienstverlening als klant accepteren?De overeenkomst tussen ondernemers en diplomatenOdoo: één systeem voor de volledige bedrijfsvoeringEldee Expo Experts: beleving met impactVerhaaltje van NonVerbaaltje