Uit

Magazines | Utrecht Business Nr 5 - 2013 | Lees volledige uitgave online

EX-SUPERTRAMP IN ZEIST

Wie herinnert zich niet het aanstekelijke klarinetspel op ‘Breakfast in America’ en de legendarische saxsolo’s in songs als ‘Logical song’ en ‘Crime of the Century’? Voor de duidelijkheid: we hebben het over Supertramp, over de jaren zeventig, tachtig en over John Helliwell in het bijzonder. Deze saxofonist, inmiddels eind zestig, komt naar het Beauforthuis in Zeist. Met Supertramp? Nee, met zijn eigen jazz-ensemble Crème Anglaise, waarin pianist Egbert Derix zijn grote metgezel is. Toen beide mannen elkaar een aantal jaren geleden ontmoetten in Amsterdam, ontstond al gauw het stoute plan om de krachten te bundelen. Samen brengen ze nu bijzonder swingende, akoestische jazz. Technisch perfect, melodisch interessant en muzikaal afwisselend. Gewoon doen.

Te zien op 15 november in het Beauforthuis in Zeist.

www.johnhelliwell.nl

SCHETTINO!

Van Muiswinkel kan natuurlijk veel meer dan het persifleren van Harry van Raaij, Wim van Hanegem en Anton Geesink. Dat liet hij zien in zijn vorige show 4-8-’61, toen hij een link legde tussen zijn eigen geboortedatum en die van Obama. Schettino! is de opvolger en dus zijn tweede soloprogramma. In plaats van de Amerikaanse president staat nu kapitein Schettino centraal. U weet wel: de dappere man die voor zijn plezier een compleet cruiseschip op de Italiaanse rotsen liet lopen. En voor de zekerheid als eerste het zinkende schip verliet. Van Muiswinkel vraagt zich af of dit leiderschap 2.0 is en wie er anno 2013 eigenlijk aan het roer staan? Of hij de opvolger wordt – of al is – van de grote conferenciers als Toon, Freek of Youp waag ik te betwijfelen. Eerlijk gezegd vind ik zijn talent te divers om het uitsluitend in een onemanshow te gieten. Zeker als hij samenwerkt met andere getalenteerden zoals bij de oudejaarsconferences in 2010 en 2012. Dat neemt niet weg dat ook deze show veel belooft en zeker de moeite van een bezoek waard is.

Te zien op 18 december in De Kom te Nieuwegein.

www.bunkertheaterproducties.nl

50 TINTEN: DE MUSICAL

Je moet het maar verzinnen: een musicalparodie creëren, gebaseerd op de Vijftig Tinten-trilogie. Is dit het domweg uitmelken en exploiteren van het succes van de boeken of voegt het ook daadwerkelijk wat toe? In Amerika werd de musical in elk geval een enorme klapper, daarom is deze nu in een Hollands jasje gegoten. Ietwat frivoler en erotischer, maar niet teveel, want het grote publiek moet er naar toe. Met in de hoofdrollen Birgit Schuurman en Han Oldigs. Beide geknipt voor deze musical, dat zeker.

Te zien op 30 oktober in de Stadsschouwburg Utrecht en op 11 november in de Schouwburg Gouda.

www.vijftigtintendeparodie.nl

Foto Govert de Roos en Gijs Kuijper

WHO’S AFRAID OF GEORGE & MILDRED?

Kent u ze nog? George & Mildred Roper, bekend van de gelijknamige Britse tv-serie uit de jaren zeventig. De sullige man met de oversekste vrouw. George (George van Houts) en Marit (Raymonde de Kuyper) doen de Ropers na in hun poging het huwelijk op de rit te houden. Na 35 jaar is het beste er tussen George en Marit wel van af, maar ze hebben een manier gevonden om het met elkaar uit te houden: in hun slaapkamer spelen ze op gezette tijden bekende ‘couples’ na. En dus passeren George & Mildred de revue, maar ook John Lennon en Yoko Ono en Richard Burton en Liz Taylor. De scenes die Van Houts en De Kuyper spelen zijn herkenbaar en daardoor hilarisch. Toch raken de vele rolwisselingen, de veelal scherpe dialogen en de talrijke grappige uitglijers niet de kern van waar het na 35 jaar huwelijk om gaat: liefde. Het spel is teveel gericht op de lach, het cliché. Wat ik mis, is de vanzelfsprekendheid tussen de twee echtelieden, maar ook de voorspelbaarheid van een huwelijk dat zo lang standhoudt. Toch is het een aanrader voor eenieder die voor 35 jaar en meer gaat.

Te zien op 5 november in de Schouwburg Gouda, op 9 november

in De Lieve Vrouw in Amersfoort en op 14 november in de Stadsschouwburg Utrecht.

www.hummelinckstuurman.nl

GROTE THEMA’S IN MIGHTY SOCIETY

Een van de sensaties op het Theaterfestival in september, deze tiende en tevens laatste voorstelling uit de boeiende reeks van Eric de Vroedt. Mighty Society gaat over maatschappelijke onderwerpen, van globalisering tot geluk en van populisme tot terreur. Telkens brengt De Vroedt een ander thema en een andere groep acteurs naar voren; steeds opnieuw leidt dit tot unieke producties die in de afgelopen jaren door pers en publiek terecht werden gewaardeerd. Al in 2004 zette de regisseur de reeks in beweging met een buitengewoon interessante voorstelling over spindoctors. Was de insteek toen nog vooral maatschappelijk, in Mighty Society 10 wordt De Vroedt ook persoonlijk. Hij laat zien dat grote thema’s zoals macht, corruptie en status niet uitsluitend zijn voorbehouden aan internationale grootmachten, maar dat deze ook spelen tussen mensen, bijvoorbeeld tussen vader en zoon. Voor deze reeks won De Vroedt onlangs de Prijs van de Kritiek.

Te zien op 24 en 25 november in Theater Kikker in Utrecht.

www.mightysociety.nl

Foto Sanne Peper

Foto Ben van Duin

JAMIE CULLUM’S SUCCESRECEPT

Hij begon op dertienjarige leeftijd met pianospelen, volgde een opleiding en maakte zes jaar later zijn eerste album in een oplage van niet meer dan 50 stuks. Tegenwoordig is Jamie Cullum de best verkochte Britse jazzmuzikant. Doorbraak vormde zijn tweede studioalbum Twentysomething en de vele uitverkochte concerten als gevolg daarvan. Zoals in 2006, toen Cullum voor meer dan 1 miljoen mensen optrad tijdens Koninginnedag op het Museumplein. Sindsdien is Nederland gek van de extraverte Cullum, die muzikaal het volledige jazzrepertoire beheerst en bespeelt. Dat laatste is nog beter te horen op zijn laatste album Momentum, met nummers als ‘The Edge of Something’ en ‘Pure Imagination’. Op zijn 33e lijkt de ondeugende kwajongen serieuzer te zijn geworden, hoewel hij muzikaal gezien vasthoudt aan zijn succesrecept: een combinatie van jazz, pop en een vleugje hiphop. Koppel dit aan een geweldige performance en de avond kan niet meer stuk. Zorg dat je er in Vredenburg bij bent!

Te zien op 11 november in Vredenburg Utrecht.

www.vredenburg.nl

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement