Column Mart Rienstra: De G-factor

Magazines | Utrecht Business Nr 5 - 2013 | Lees volledige uitgave online

De G-Factor

Dat RTL Z nog geen tv-format heeft losgelaten op de G-factor lijkt een regelrechte, commerciële blunder. Ondernemers hebben namelijk een nieuw speeltje: de hoogte van hun gunningsfactor.

Oftewel, het vermogen de ander ‘te plezieren’ zodat deze een opdracht verstrekt. Succes lijkt in deze definitie een optelsom van betrokkenheid tonen, interesse wekken, behagen scheppen. En van verblijden, bevallen en verstrooien. Laatst vertelde een ondernemer mij trots dat hij het met klanten nooit had over zijn business: ‘Dat interesseert ze niet en leidt uitsluitend af’. Let wel, leidt af van het zakendoen…

Volgens mij slaan we met dat gunnen de plank flink mis. Natuurlijk is het contact met je klant essentieel; je moet elkaar begrijpen en willen helpen. Maar dat klanten minder letten op prijs, kwaliteit en service klopt niet met mijn werkelijkheid. Ik ervaar eerder het tegendeel. Juist nu stellen klanten hoge(re) eisen aan de kwaliteit van producten en diensten en gaat het ze om wat jij voor hun bedrijf oplevert.

Met name onder kleine zelfstandigen gaat echter het gerucht dat je er met een hoge gunningsfactor wel komt. Dat als iedereen je mag, je kostje is gekocht. Daarom besteden ze veel tijd aan netwerken en aan het voorbereiden van pitches. Daar is niets mis mee, maar veel belangrijker is de focus te leggen op de kwaliteit van je product, dienst en bedrijf. Zorg ervoor dat je goed bent in wat je doet, bij voorkeur de beste. Zorg ervoor dat je klanten helpt en blij maakt. Niet omdat je aardig, leuk en sympathiek bent of ze regelmatig meeneemt naar Ajax, maar omdat jij voor hen van toegevoegde waarde bent. Of nog beter gezegd: van onschatbare waarde!

ADVERTEERDERSINDEX

naam pagina

2 in beweging 48

Adviespraktijk Gebouwen 39

Asian Tower 20

ATS 18

Van Benthem & Keulen 7

DAS 49

Dia Telecom 2

Dutch Office Fund 60

FC Utrecht Business 16

GaragePark 29

Loodgietersbedrijf Van Gelder 18

Google bijlage

IJsselstreek Zakelijk 12

Fotostudio Hans Kokx 44

Gemeente Nieuwegein 21, 42

Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht 7

PINC 59

Van den Pol 39

Practicum 44

Rabobank Utrecht 27

Skoda Center Utrecht 28

Valad 24

Aannemersbedrijf Versteeg 18

Women on Wings 46

Woudschoten 11

———————

Utrecht Business 6 verschijnt

13 december. Hierin onder meer een focus op financieel management, veiligheid en snelle groeiers. Ook

in deze uitgave: een verslag van

de eerste Utrecht Business Zakenautotestdag.

Voor meer informatie

www.utrechtbusiness.nl

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement