Blok’s: sterrenrestaurant waar je gezien mag worden

Magazines | Utrecht Business Nr 5 - 2013 | Lees volledige uitgave online

Blok’s Restaurant

Een sterrenrestaurant waar je gezien mag worden

TEKST JASON VAN DE VELTMAETE FOTOGRAFIE HANS KOKX

In de Krommestraat hangt een spandoek met de tekst ‘Het leukste straatje van Amersfoort’. Wie ben ik om dat tegen te spreken? Het ontbreekt er in ieder geval niet aan restaurants. De straat ontbeert wel parkeerruimte, en wellicht is dát de reden voor veel zakenlieden om niet (!) over de vloer te komen van nummer 49, ofwel Blok’s Restaurant.

Of zou het die Michelinster zijn? Vooral CEO’s, COO’s en andere C’s zijn de laatste tijd beducht voor hun imago: stel je hebt net een fiks aantal werknemers op straat gezet – een gewone straat – en ‘s anderen daags word je aangetroffen in een sterrenrestaurant. Voor je het weet figureer je in PowNews.

Welnu, het eerste probleem speelt niet echt, want er bevindt zich een parkeergarage op geringe afstand. Het tweede probleem is eigenlijk ‘onbestaanbaar’, want wie de kaart van dit restaurant bekijkt, beseft onmiddellijk dat Blok’s allerminst ‘prijzig’ is. Daarover straks meer.

Avontuurlijk

Marco en Ingeborgh Blok zijn in 2003 op dit adres begonnen. ‘Het heeft vrij lang geduurd voordat de loop er werkelijk in zat,’ vertelt Ingeborgh. ‘We hebben daarom de markt eerst afgetast.’ Marco: ‘In eerste instantie traditionele gerechten dus, maar wel avontuurlijk bereid. Dat was mijn manier om te bekijken wat Amersfoort wilde. In 2006 hadden we eindelijk een drukke zaak; toen heb ik mijn eigen stijl ontwikkeld. Die is puur gebaseerd op de prijs-kwaliteitverhouding. Ik wil louter producten van hoge kwaliteit gebruiken en tevens de prijzen van de gerechten laag houden. Dat betekent dat ik beperkt ben in de keuze van ingrediënten, maar niet in creativiteit.’

Laten we maar direct een voorgerecht erbij pakken. Ik begon met de makreel, voorzien van geroosterde ‘Gado-gado’ boontjes, seroendeng, longton, tauge en emping. (€ 14,-) Een westerse vis die verzeild geraakt was in de Indonesische keuken; daar leek het op. Toch is Marco geen voorstander van ‘fusion’. Naar eigen zeggen: ‘Ik vind fusion geen verantwoorde manier van koken. Soms zitten in mijn gerechten wel wat gekkigheidjes, maar dat komt vooral doordat ik het uiterste wil halen uit de ingrediënten, omwille van de prijsstelling.’ De makreel liet het zich welgevallen; dit is een bij uitstek dominante vis die het noot- en kokosachtige van de exotische keuken prima kan hebben.

De halve boerderijkwartel uit het tweede voorgerecht werd ook enigszins ontheemd opgediend: zijn heerlijke (!) smaak werd geaccentueerd en gekoesterd door pittige ananas, avocado, yoghurt, kroepoek en vadouvan. (€ 16,-) Dit Indiase kruidenmengsel wordt meestal gecombineerd met vis, maar in dit gerecht kwam het zoetige en rokerige niet minder goed tot zijn recht.

Vacuüm

Marco Blok bereidt vrijwel alles sous-vide. Dat heeft voordelen: de vis bijvoorbeeld, wordt eerst gepekeld, vervolgens vacuüm getrokken en pas de volgende dag gegaard; dat maakt dit product veel langer houdbaar. Bovendien dringt het zout, dankzij de sous-videbereiding, door tot in de diepste delen. Uiteraard blijft het veritabele van de vis of het vlees in het zakje, en de juiste garing is eenvoudig in te stellen. ‘Door de langere houdbaarheid van producten hebben we een minimale derving of verspilling,’ zegt Marco. ‘Dat helpt weer in het laag houden van de prijzen.’

De rosé gebakken sukade van het hoofdgerecht was evenwel de ‘vacuümdans’ ontsprongen. Marco: ‘Dat rundvlees van topkwaliteit (Black Angus) uit Australië heeft niet veel nodig. Deze sukade is niet taai en hoeft dus ook niet gestoofd te worden.’ Inderdaad, dit was klassiek genieten; zelfs de garnering was traditioneel: puy linzen, spek, ui, bloemkool, kaas, grove mosterd en jus. (€ 24,-) Ik dronk er een conjugale Amarone bij.

Ook over de wijnkaart niets dan goeds, behalve... dat de Barolo aan mijn neus en mond voorbij ging. Desgevraagd vertelt Ingeborgh dat zij van elke wijn doorgaans maar twee flessen in huis heeft. ‘We hebben geen kelder, dus alles komt wekelijks binnen. Overigens maakt bijna niemand echt gebruik van de wijnkaart, dus we gaan hem een stuk kleiner maken.’

Huiselijk

Het à la carte gedeelte van de menukaart wordt – net als de wijnkaart – door de meeste gasten slechts vluchtig bekeken; vrijwel iedereen kiest een menu. En waarom ook niet? In de menu’s maakt Marco gebruik van dezelfde producten en gerechten. Hij maakt hooguit andere afwegingen met betrekking tot de hoeveelheden. Zijn inspiratie vond hij de laatste tijd in Spanje (Barcelona, Baskenland). ‘Voornamelijk wat betreft de smaakindrukken,’ benadrukt hij. ‘Niet per se de ingrediënten.’

De inrichting van dit restaurant is strak en modern, maar wel huiselijk. In 2011 is de zaak grondig verbouwd en gerenoveerd. Zoals reeds vermeld, Marco en Ingeborgh zijn hier in 2003 begonnen; dit restaurant bestaat dus tien jaar. En om nog even op de inleiding terug te komen, de X is de Romeinse 10. Maar we laten de pot niet overlopen: Blok’s keuken krijgt nog geen X.

Trouwens, die Romeinen... De Germaanse rune X staat voor ‘geschenk’ en ‘kans’. Welnu, zakenmensen, trakteer uzelf of een relatie op een avond Blok’s. Grijp uw kans. n

Voor de deur van de Onze Lieve Vrouwetoren (de ‘Lange Jan’) in Amersfoort ligt een niet te missen, in aluminium uitgevoerde X, ingebed in het plaveisel. Neen, schatgravers, daar ligt niets van waarde. Die X markeert het ‘nulpunt Rijksdriehoeksmeting Kadaster’: de spits van de toren is de oorsprong van het Cartesisch coördinatenstelsel. Het zij zo. ‘X marks the spot,’ zeiden Engelstalige piraten en boekaniers. Tegenwoordig spreken gastronomen en gastronauten over ‘hotspots’. Is Blok’s Restaurant een ‘X’?

Ingeborgh en Marco Blok

Jason van de Veltmaete schrijft al vele jaren op persoonlijke titel deze culinaire rubriek.

Op basis van zijn bevindingen krijgen restaurants een ruime plaats in Utrecht Business.

Top Drie 2012-2013 keuken ambiance

1. Amberes (13/3) 9,2 8

2. ‘t Amsterdammertje (12/6) 9 8,5

3. Luce (13/4) 9 8

Blok’s Restaurant (13/5) 9 8

In 2012-2013 ook besproken: De Pronckheer (13/2), De Goedheyd (13/1), OpBuuren (12/5), Slangevegt (12/4), Huis de Wiers (12/3), Divinatio (12/2), Hermitage (12/1).

Blok’s Restaurant, Krommestraat 49,

Amersfoort, 033-4610222

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement