Van der Vegt: restaureren met behoud van karakter

Magazines | Utrecht Business Nr 3 - 2017 | Lees volledige uitgave online

Van der Vegt combineert ambachtelijke technieken met hedendaagse kennis Restaureren met behoud van karakter

Het Rijksmuseum Amsterdam, het Vredespaleis Den Haag, maar ook het Kurhaus in Scheveningen en Diergaarde Blijdorp in Rotterdam; deze grote namen kiezen voor Van der Vegt uit Blekskensgraaf. En niet voor niets. Het smeed- en constructiebedrijf staat al meer dan honderd jaar voor kwaliteit, duurzaamheid en liefde voor het vak, wat resulteert in echt vakmanschap. "Behoud gaat voor vervanging", aldus Wesco Wijnen.

Wesco Wijnen is sinds 2007 directeur van het bedrijf. Als 18-jarige kwam hij in dienst bij Van der Vegt als constructiebankwerker en lasser. In al die jaren heeft hij de meest bijzondere projecten de revue zien passeren. "Zo hebben wij de Dijksynagoge in Sliedrecht, die moest wijken voor dijkverzwaring, zo'n 300 meter verplaatst, in een half jaar tijd 11.000 ramen geplaatst in Leerfabriek KVL in Oisterwijk en in de Willemswerf in Rotterdam een trap neergezet van 15.000 kilo staal."

Originele staat

Van het maken van smeedijzeren hekwerken tot en met het vervaardigen van sloten en grendels, smeedijzeren ornamenten en stalen ramen; bij alle projecten waarbij de mensen van Van der Vegt betrokken zijn, worden monumenten weer in originele staat hersteld. "Belangrijk is dat het op dermate wijze gerestaureerd wordt, dat het karakter van het object behouden blijft", legt Wesco bevlogen uit.

Herbestemmen

Ook rondom het herbestemmen van jonge monumenten / bedrijfspanden wordt regelmatig de hulp ingeroepen van de mensen van Van der Vegt. "Een mooi voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de Meelfabriek in Leiden, een industrieel complex van 13 monumentale gebouwen. Na voltooiing zal het complex onder andere woonruimte, horeca, kantoor- en expositieruimtes omvatten. Ook hierbij upgraden we naar de eisen van nu, maar wel met behoud van de authentieke uitstraling."

Eén grote familie

Inmiddels zijn er steeds meer mensen in vaste dienst bij Van der Vegt. Volgens Wesco is het succes te danken aan de inzet van de medewerkers. "Ik zie mezelf niet als directeur. De jongste medewerker is 17 en de oudste 63. Wij zijn allemaal collega's en zien elkaar als een grote familie. Iedereen die hier werkt, heeft een enorme passie voor het vak en maakt de producten alsof het voor henzelf is. Ons motto: wat je zelf niet goed genoeg vindt, wil je je klant ook niet leveren."

Gekwalificeerd

De mensen van Van der Vegt dragen graag hun steentje bij aan het in stand houden van een beroep dat bijna dreigt uit te sterven. "Wij vinden het belangrijk dat het personeel in onze branche goed gekwalificeerd blijft en dat het vak nieuw leven ingeblazen wordt. Om die reden zijn wij erkend leerbedrijf. Alle jonge smeden kunnen opgeleid worden op de Botterwerf in Huizen, waar een smederij gevestigd is die wordt gebruikt als opleidingsplaats tot volwaardig smid. Het delen en overdragen van kennis is in dit vak van onschatbare waarde. We willen jonge mensen laten zien hoe prachtig dit vak is. Hoe fantastisch is het dat je door jouw steentje bij te dragen, iets voor het nageslacht behouden blijft?!"

Werk

"Wat ik jonge mensen probeer bij te brengen is dat je niet alleen moet werken voor je geld, maar vooral moet doen wat je leuk vindt. Voor mij persoonlijk gaat dit iedere dag nog op. Ben ik op vakantie, dan kan ik bijvoorbeeld niet zomaar voorbij lopen aan een kerk. Weet je hoeveel staal er in een kerk verwerkt zit? Van het torenkruis, tot de muurankers en duivenweringen ter plaatse van de galmborden. Altijd ontdek ik wel weer iets waarvan ik wil weten hoe het gemaakt is. Nog steeds sluit ik mezelf hier iedere zaterdag op in de werkplaats om bij te blijven qua productie en om zelf het vak uit te oefenen. Nee, wat ik dagelijks doe, heb ik nooit als werk gezien. Het is veel meer dan dat!"

www.vandervegt.nl

Van der Vegt in de regio Utrecht

Wie in Utrecht rondloopt kan bij diverse monumentale panden vakwerk van Van der Vegt ontdekken, bijvoorbeeld bij het Maliehuis, het Centraal Museum en hotel Karel V.

BARST

Van der Vegt smeed- en constructiebedrijf wordt aangevuld met Barst glas & schilderwerken b.v., een kwaliteitsschilder en glaszetter met een werkwijze die gebaseerd is op jarenlange ervaring in het restauratiewerk en nieuwbouw. Barst staat voor Bestellen, Aanbrengen, Restauratie, Schilderen en Totaalglas. Van nieuwbouwglas, restauratieglas, glas-in-lood, schildwerken tot aan bladgoud vergulden toe; samen met Van der Vegt wordt op deze manier een totaalpakket aan diensten geboden en heeft de klant alles onder een dak.

www.barstbv.nl

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement